NTP-MTTD-15-0131 "pályázati beszámoló január - február"

"Legyen rá energiád, hogy legyen még energiánk- takarékOKOSKODJ tudatosan!" január - február

„A világ számára lehet elég energiát termelni, és lesz is elég, ha nem félünk attól, amitől nem kell félni. Félelem értelem nélkül nem használ.” (Teller Ede)
A XX. század az atomkorszak százada volt. Kb. 50 évre volt szükség ahhoz, hogy a század eleji fizikusok az egyszerű atommodellekből kiindulva kiismerjék az atom titkait, felépítését, törvényszerűségeit, s ezzel megtalálják a kulcsot az atomok és magok átalakításához, s a bennük rejlő hatalmas energiák kinyeréséhez.
Ennek a gyors ütemű fejlődésnek természetesen meg lett a hátulütője is: az első atombomba II. világháborús bevetése, szörnyű pusztítása, a hidegháború rettegett fegyverkezési hajszája mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az atom szó, és az ezzel kapcsolatos szóösszetételek – atomrobbanás, atomtemető, atomenergia, stb. – hallatán az emberek megrettennek, gyanakvással veszik a szakemberek nyugtató szavait, kétségeik támadnak az atomenergia felhasználásával kapcsolatban is.
Pedig napjainkban új világproblémák látnak napvilágot: környezetszennyezés, globális felmelegedés, természeti katasztrófák, világméretű energiahiány, a hagyományos energiahordozók kimerülő készletei, stb. A problémák megoldása során nem nélkülözhetjük az atomenergia felhasználását, a nukleáris technika modern alkalmazásait.
Ezért szükséges, hogy a felnövekvő ifjúság minél hamarabb - ne csak a 12. Évfolyamon - halljon atomfizikáról, atomenergiáról, és adott esetben objektív módon tudjon dönteni országunk sorsát jelentősen befolyásoló kérdésekben.

Ezért a „Legyen rá energiád, hogy legyen még energiánk- takarékOKOSKODJ tudatosan!” programunkba bevont 6. és 7. évfolyamos tanulók energiatudatosságának erősítését január-február hónapban az alábbi témakörök köré szerveztük:

  • A hatásfok. Elektromos berendezéseink fogyasztása: mire kell figyelni a vásárlásnál?
    Energiakategóriák és energetikai tanúsítvány.
  • Ismerkedés az atomi részecskékkel: atommodellek.
  • Az atom és az atommag belső felépítése. Az atommag belsőenergiája.
  • A magenergia felszabadítása: magfúzió és maghasadás, láncreakció. Atombomba.
  • A világ atomerőművei. Atomerőművek biztonsága és környezeti hatása.
    A paksi atomerőmű felépítése, működése, radioaktív kibocsátása.
  • Radioaktív sugárzások keletkezése, élettani hatása, mérése. Nukleáris jövő?

  

Kapcsolódó galéria

NTP-takarékOKOSKODJ tudatosan!

Pályázatok

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Aktív iskola
Határtalanul
Erzsébet tábor
Okosan a pénzzel
Tehetségpont
Megvalósult a magyar kormány támogatásával
Örökös ökoiskola
Petőfi 200
Magyar falu program