Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

 

 

Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola, együtt a Borsfai Fekete István Általános Iskolával

 

DÉLVIDÉK 5 nap - Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

Utazás időpontja: 2022.04.26-30. (5 nap, 4 éj)

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2021/1-000606

 

1. nap

Lendván megtekintettük a Szent Katalin plébániatemplomot, a Szent István szobrot, a Makovecz Imre által épített kultúrpalotát, a Bánffy-Esterházy kastély kiállítását, Zala György alkotásainak miniatűr másait, valamint a híres hetési tájegységre jellemző viseletet és használati tárgyakat

Megismerkedtünk a helyi magyarság történetével a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben.

Felkapaszkodtunk a lendvai szőlőhegyre, ahol felkerestük a Szentháromság kápolnát és Hadik Mihály törökverő hadvezér sírját.

A történelmi nyugat-dunántúli Őrvidék középkori emlékeinek egyik kiemelkedő települése Bántornya, itt a Bánffy-családhoz fűződő Árpád-kori templom, falain Aquila János gyönyörű freskóit láthattuk, köztük a Szent László legendát is.

A Dobronak határában megépült Trópusi kertbe látogattunk, ahol különleges egzotikus növényeket találtunk. A település határában található a Bakónaki-tó, amely mentén gyönyörű sétát tettünk.

 

2. nap

Felsőlendván (Grad) megtekintettük Szlovénia legnagyobb kiterjedésű várát, amelynek elődjét még a 13. századi keresztes háborúk idején, a templomosok építették.

Battyánfalvára látogattunk, ahol a település névadójának kastélyát látogattuk meg.  

Muravidék legnagyobb településén, Muraszombaton megnéztük a várkastélyt, amiben a Muravidéki Múzeum működik.

Mártonhelyen Szent Kristófnak, az utazók védőszentjének hatalmas külső falfreskóját néztük meg.

 

3. nap

Horvátország fővárosában, Zágrábban meglátogattuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, benne a Szent István kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is láthattuk.

A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac), itt találtuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével.

Majd a Fiuméhez tartozó Tersattoba látogatunk, ahol a várat néztük meg.

 

4. nap

Megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bólyákat és a Baross emléktáblát.

Abbáziában felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán.

A babérról elnevezett Lovran óvárosában felkerestük azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt. Meglátogattuk Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyét Voloskón, melyet szintén emléktábla jelöl.

 

 

 

5.nap

Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát, a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is.

Csáktornya a Zrínyiek sasfészke. Sétáltunk a csáktornyai várnál.

 

Kapcsolódó galéria

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

Pályázatok

Örökös ökoiskola
Okosan a pénzzel
Határtalanul
Értékünk az ember
Tehetségpont
Megvalósult a magyar kormány támogatásával
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar falu program
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő