Iskolánk névadója, gróf Andrássy Gyula nyomán Szlovéniában és Horvátországban

Iskolánk névadója, gróf Andrássy Gyula nyomán Szlovéniában és Horvátországban


 

 

Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola, együtt a Borsfai Fekete István Általános Iskolával

Iskolánk névadója, gróf Andrássy Gyula nyomán Szlovéniában és Horvátországban

Utazás időpontja: 2023.június 5 - 8. (4 nap, 3 éj)

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2022/1-000278

 

1.nap Lendva: Kirándulásunk első állomása a Lendvai 1. sz. Általános Iskola volt. Itt betekintést kaptak a gyerekek az ottani oktatásról. Belelapozhattak a tankönyvekbe, amelyek egyik felében magyarul, a másikban szlovén nyelven volt ugyanaz a tananyag. Azután megnézték az iskolát, ismerkedtek a gyerekekkel. Lendva a szlovéniai magyarság szellemi központja. Ismerkedtünk a 820 éves város magyar értékeivel: Megnéztük a barokk Szent Katalin plébániatemplomot a Szent István szoborral és a Makovecz Imre által épített kultúrpalotát. Felmentünk a Vinarium-kilátótoronyhoz. Felkapaszkodunk a lendvai szőlőhegyre, ahol felkerestük a Szentháromság kápolnát, amelyet kívülről néztünk meg. Itt Hadik Mihály törökverő hadvezér van eltemetve. Megtekintettük a Bánffy-Esterházy várkastélyt. Lendva híres szülötte Zala György, aki a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója. Látogatást tettünk a Bánffy Központban. Közép-Európa legnagyobb orchidea farmjára látogattunk, a Dobronak határában megépült Trópusi kertbe, ahol különleges egzotikus növényeket találunk.    Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében tettünk sétát. A város a régi Zala megye fontos települése volt. Varasd: Látogatás a Zrínyiek és az Erdődy grófok birodalmába. Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát és tettünk egy sétát a belvárosban.

2. nap Lovran-Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben. Lovran óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt (emléktábla). Felkerestük Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyét Voloskón, ahol megkoszorúztuk az emléktáblát és elénekeltük a magyar Himnuszt.

3. nap Rijeka: Délelőtt hajókiránduláson vettünk részt. A katamarán Njivicéből indult és Malinskában kötött ki. A kis tengerparti településen tettünk egy sétát és fagyiztunk. Délután megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Ezeket kívülről néztük meg. Sétáltunk a rijekai kikötőben, amely egykoron magyar kézben volt. A körülbelül 500 lépcsőfokot megjárva értünk fel Trsat(Tersatto) várához, amelyet a Frangepánok építettek a 16. században. 1577-ben Frangepán István birtokai a Zrínyieké lettek, így a vár is. Megtekintettük a gyönyörűen felújított várat, ahonnan nagyszerű kilátás nyílt a hajdani magyar kikötővárosra. A Tersattoi Mária búcsújáró templomkápolnája, a magyar hadihajók emlékét őrzi.

4.nap Karlovacban megnéztük a Jellasics terén álló épületet (jelenleg városi múzeum), amelynek építtetője a 17. században Frangepán Kristóf generális volt.  A múzeumot felújítják, fel volt állványozva és palánkkal elkerítve a tatarozás miatt. Így csak távolabbról fotót tudtunk fotót és csoportképet készíteni. Egyébként Karlovacban több épületet is ekkor tataroztak, így csak távolabbról láthattuk. Következő állomásunk az Ozaljban található vár volt. A valamikori várat 1398-ban Zsigmond királyunk 42 ezer forintért Frangepán Miklós grófnak eladta, majd többszörös rokoni és házassági kapcsolatok révén 1550-től a Zrínyieké lett. Ebben a várban született Zrínyi Péter leánya, a mi Zrínyi Ilonánk, II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelmünk édesanyja. Zágráb: Városnéző sétára indultunk Zágrábban, Horvátország fővárosában. Megtekintettük az itt őrzött Zrínyi címereket. A Szent Márk téren található a horvát Szábor, vagyis az országgyűlés, amely a Szent Márk templomra néz, amelyen a Horvátország és Zágráb címerét Zsolnai cserépből rakták ki. A Jellasics téren áll a Jellasics lovas szobor. Innen nyílik a zágrábi piac, ahol különálló halpiac is található. Ezt kívülről néztük meg. Szabadprogram keretében sétáltak a gyerekek, apró emléktárgyakat vásároltak családtagjaiknak, majd hazaindultunk.

 

Kapcsolódó galéria

Iskolánk névadója, gróf Andrássy Gyula nyomán Szlovéniában és Horvátországban

Pályázatok

Tehetségpont
Petőfi 200
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Aktív iskola
Erzsébet tábor
Értékünk az ember
Határtalanul
Okosan a pénzzel
Széchenyi_befektetés a jövőbe